Tempoet i digitalisering og teknologiutvikling akselererer. I denne artikkelserien ser vi på hvordan dette endrer forskjellige fagområder og gjør det mulig å løse globale og lokale utfordringer på nye måter.
Bakteppet er endringene som kommer med det man gjerne kaller den 4. industrielle revolusjon, som omfatter digitalisering, automatisering, stordata, robotisering, smarte sensorer, skytjenester, tingenes internett og mye mer.
Den digitale laksen
Med hjelp av matematiske modellar kan forskarar spare bruk av forsøksdyr. 26 FEBRUAR, 2018 26. MAI, 2017 Av Mette Risbråthe Jon Olav Vik Forsker ved Fakultet for biovitenskap, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU – Med matematiske modellar kan vi først...
Avslører flaggermusenes hemmelige liv
Ved hjelp av digital teknologi og radiosendere skal forskerne finne ut hvor norske flaggermus lever livene sine.
Stordata revolusjonerer alt fra undervisning til politikk
Spranget fra undervisning som er skreddersydd din personlighetstype til politisk reklame som er spisset inn mot akkurat deg er ikke stort – i en verden hvor såkalte stordata skaper nye muligheter.
Digital landregistrering styrker afrikanske kvinners rettigheter
År med økonomisk usikkerhet, sårbarhet og frykt tok endelig slutt da etiopiske kvinner fikk dokumentert eiendomsrettigheter til jorda med landregistrering.
Finn drømmetreet med digitalisert skog
Enten du leter etter kvistfritt treverk til lister eller det perfekte juletreet gjør «digitalisert» skog det lettere å finne drømmetreet – uten å måtte dra til skogs.
Lager ny olje av avfall
Med spektroskopi får Volha Shapaval full oversikt over hvordan hun kan gjøre om restråstoff fra matindustrien til høyverdi materiale. Så tilsetter hun sopp. Det gjør henne i stand til å finne den beste oljen til henholdsvis mat, dyrefôr eller biodrivstoff.
Melkefjøset minutt for minutt
Automatisering har inntatt melkefjøsfjøset. Det frigjør tid for bonden som kan brukes på de dyrene som trenger det.
Når teknologiutviklingen gir oss stadig mer overvåkning av livet i fjøset, kan vi praktisk talt følge dyra minutt for minutt.
Rettferdig byutvikling med virtual reality
NMBUs forsker Ramzi Hassan vil bruke virtuell virkelighet til å skape en mer gjennomsiktig og åpen byutviklingsprosess.
Roboten Thorvald vil bli jordbærbondens beste venn
2016 var et kriseår for norske jordbærprodusenter siden store deler av avlingene gikk tapt på grunn av sopp. Om litt kan landbruksroboten Thorvald overvåke jordbæråkeren for angrep fra sopp og midd kontinuerlig, behandle angrepede planter uten sprøytemidler – og etter hvert hjelpe til med innhøstingen.
Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter
I et nytt forskningsprosjekt i planteforedling ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) skal forskerne ta i bruk ny teknologi for å effektivisere utviklingen av nye plantesorter. Droner og roboter inntar åkeren.